مدیرعامل انجمن تخصصی چای، دمنوش و فرآوردههای گیاهی ایران خبرداد:
تدوین شیوه نامه برای دستور وزیر جهاد کشاورزی
مدیرعامل انجمن تخصصی چای، دمنوش و فرآوردههای گیاهی ایران با اشاره به دستور وزیر جهاد کشاورزی در ارتباط با واردات دو کیلوگرم چای خارجی به ازای خرید یک کیلو چای داخلی، از تدوین شیوه نامه برای اجرای درست این دستور خبرداد.
احمدرضا بخشی مدیرعامل انجمن تخصصی چای، دمنوش و فرآوردههای گیاهی ایران در گفتوگو با کشاورز پلاس بیان کرد: برخی از دوستان بازرگان ما یک نگرانی درباره این دستورالعمل دارند، چراکه در سالهای قبل بحران چای سنواتی که در کشور ایجاد شد، حاصل همین تفکر بود.
وی افزود: این تفکر در ذات خود تفکر بدی نیست. اگر یک شیوه نامه اجرایی پشت آن باشد، هم میتواند برای چای داخلی مناسب باشد و هم مشکل واردات چای حل خواهد شد.
مدیرعامل انجمن تخصصی چای، دمنوش و فرآوردههای گیاهی ایران درباره این شیوه نامه گفت: ما باید کاری کنیم که چای خریداری شده واقعا به مصرف برسد تا مشابه مشکلی که در سالهای قبل پیش آمد و خیلی از فسادها در کشور ایجاد شد، بهوجود نیاید.
وی افزود: باید برای چای اختلاطی که قرار است چای داخلی و خارجی با نسبت مساوی یا 60 به 40 مخلوط شود، تعریف مشخصی در نظر بگیریم.
بخشی اضافه کرد: باید تبلیغات این محصول برای شرکتی که کار اختلاط را انجام میدهد، رایگان شود. این اقدام در راستای حمایت از محصولات داخلی و عمل به دستورات مقام معظم رهبری درباره پشتیبانی از محصولات داخلی باید انجام شود. وزارت جهاد کشاورزی باید با صدا و سیما رایزنی کند و امکان یک تبلیغ رایگان، برای این پاکت بهخصوص که هر شرکتی میتواند آن را داشته باشد، فراهم کند.
وی ادامه داد: دومین نکته اینکه، برای خرید و فروش چنین محصولی باید معافیت از عملکرد مالیاتی در نظر گرفته شود. این دو راهکار میتواند در بین بازرگانان رغبتی برای خرید چای داخلی ایجاد کند و واقعا این چای در بستهبندی مورد استفاده قرار گیرد. ضمن آنکه هزینهها را برای مصرف کننده کاهش میدهد.
مدیرعامل انجمن تخصصی چای، دمنوش و فرآوردههای گیاهی ایران با تاکید بر اینکه بخش خصوصی هنوز دستورالعمل مربوط به دستور وزیر جهاد کشاورزی را مشاهده نکرده است، توضیح داد: چند روز پیش خبری آمد که معاونت بازرگانی این دستورالعمل را ابلاغ کرده است اما هنوز در باره نحوه اجرا و شیوه نامهای که ما به وزارت جهاد ارسال کردیم، از سوی این وزارتخانه پاسخی دریافت نکردهایم.
به گفته وی، تاکنون ثبت سفارشی برای چای باز نشده است و اینکه وزارت جهاد کشاوری ثبت سفارش صادرکنندگان چای را تایید میکند، به منزله وردات نیست. تا بانک مرکزی برای تاییدیه وزارت جهاد کشاورزی تخصیص ارز انجام ندهد، از نظر دست اندرکاران این صنعت، کاری انجام نشده است.
افزایش دو برابری قیمت چای
بخشی تاکید کرد: ما تکلیف خود را با قیمت و نوع ارز تخصیص یافته نمیدانیم. در نتیجه ناگزیریم یک ضریب امنیتی برای مجموعه قائل شویم و بار خود را با قیمت بالاتر بفروشیم. تا وقتی شفافسازی در رابطه با شرایط ثبت سفارش و تخصیص ارز بهطور کامل انجام نشود، شاهد نزول قیمت چای نخواهیم بود.
وی اضافه کرد: از ابتدای سال تاکنون، چای تقریبا دو برابر و بعضا بیشتر افزایش قیمت داشته است. اما این افزایش قیمت سود تاجر را افزایش نمیدهد. ما با قیمت دو برابری چای در خطر، ریسک و ضرر هستیم. زیرا وضعیت مالیاتها، تخصیص ارز و ... مشخص نیست. دولت هر عددی را میتواند به ما تحمیل کند.
مدیرعامل انجمن تخصصی چای، دمنوش و فرآوردههای گیاهی ایران ادامه داد: در شرایط غیر شفاف شرکتها ناگزیرند مابه التفاوت این هزینه را از جیب بدهند. یکبار دیگر هم در کشور زمانی که ارز از 4200 به ارز مرجع بالاتر رفت، چنین اتفاقی رخ داد و بازرگانان متضرر شدند. به همین دلیل چشم آنها از این موضوع ترسیده است.
ایجاد انحصار در واردات، عامل گرانی چای
بخشی درباره دلیل بالارفتن قیمت چای در بازار گفت: افزایش قیمتها به دلیل تخلفی است که در وزارت جهاد کشاورزی انجام شد. به یک شرکت و شخص، مجوز واردات تقریبا معادل چهار الی پنج سال کشور را دادند. ارز به این فرد تخصیص پیدا کرد اما متاسفانه باری وارد کشور نشد.
وی افزود: این پرونده به قوه قضائیه ارسال شده است. امیدواریم با درایت قوه قضائیه زودتر به نتیجه برسد. هرچه این مسئله طول بکشد، این ظن در بازار پیش میآید که افراد میتوانند به طریقی خارج از عرف مسایل بازرگانی کشور، اقدام کنند.
مدیرعامل انجمن تخصصی چای، دمنوش و فرآوردههای گیاهی ایران بیان کرد: متاسفانه نزدیک به هشت ماه است که ثبت سفارشی در وزارت جهاد کشاورزی نداشتیم. علیرغم پیگیری مستمر انجمن و اعلامیههایی که از سطح بازار جمعآوری شده است، متاسفانه با وجود مراجعه اعضا به وزارت جهاد کشاورزی، ثبت سفارش انجام نشده است.
به گفته وی، اجرای دستور وزیر جهاد کشاورزی برای حمایت از چای داخل نیازمند اطلاعات و آمار دقیق و متقن درباره میزان تولید است.
بخشی افزود: کل چایی که در مزارع کشور تولید میشود، به مصرف کننده نهایی نمیرسد. از هر چهار کیلوگرم چای سبز، یک کیلوگرم چای خشک به دست میآید اما تمام این چای به سفره مردم منتقل نمیشود. بخشی از چای مزارع شمال کشور تبدیل به قلم، شکسته، نیمشکسته، خاکه و ... میشود. بخشی از چای هم به دلیل کیفیت بالا، در شمال کشور تحت عنوان چای بهاره با قیمتهای بسیار بالا به فروش میرسد.
وی با اشاره به مطالعات انجام شده توسط انجمن با همکاری دانشگاه، درباره میزان چای مورد استفاده در کشور گفت: در این مطالعه میزان مصرف چای توسط مهاجران، چای خارج شده از کشور در بازارچههای مرزی که حقوق گمرکی پرداخت نمیکنند و سایر موارد لحاظ شده است.
مدیرعامل انجمن تخصصی چای، دمنوش و فرآوردههای گیاهی ایران ادامه داد: بر اساس مطالعهای که انجام شد، میزان کل چای تولیدی در شمال که به درد دستور وزیر میخورد، بین 10 تا 12 هزار تن در سال است.
وی اضافه کرد: میزان مصرف چای تا انتهای سال با توجه به اینکه وارد فصل سرد چای و ایام عید میشویم، بیشتر میشود. کل میزان مصرف چای در کشور بین 130 تا 135 هزار تن است و حدود 20 درصد از نیاز کشور در مزارع شمال تولید میشود.
بخشی افزود: برای 6 ماهه دوم سال، به 60 تا 70 هزار تن چای نیاز داریم. با توجه به آماری که از کارخانجات شمال وجود دارد، تقریبا 12 هزار تن از محصول شمال به درد شیوه نامه وزیر میخورد.
وی گفت: بر اساس شیوه نامه وزیر، بازرگان، تولیدکننده یا مجموعههایی که در صنعت چای فعال هستند و میخواهند واردات چای داشته باشند؛ به ازای خرید هر یک کیلوگرم چای داخلی میتوانند دو کیلوگرم واردات داشته باشند.
دیدگاه تان را بنویسید